On ju paljutõotav pealkiri? Palju parem kui see, mis ema välja pakkus, et tal on kolm kilo kohupiima, teeme porganid kodujuustu kooki. Jube. Ma ei ole kunagi aru saanud, miks peab soolaseid ja magusaid asju kokku panema või siis tegema nii, et magusana mõeldud asi maitseks "mõnusalt hapunana". Mida kurdadit, kui asi on magusaks mõeldud, siis olgu magus kah. Just oli meil emaga diskussioon sidrunikoore kasutamisest kohupiima koogi puhul. Minu meelest on täitsa mõttetu sinna sidrunikoort panna kui pärast pole kook enam magus nagu üks õige kook olla võiks, vaid pigem hapu. Aga noh, maitse asi.
Kõnealuse toorjuustukoogi retsept oli Oma Maitse ajakirjas (Andresel käib see loomulikult, mitte minul). Vaja on kilo toorjuustu, 200 gr hapukoort, 50 ml 35% koort, 3 dl suhkrut, 1 tl vanillisuhkrut, 4 muna, 1 pakk šokolaadimaitselisi küpsiseid, 80 gr võid, 100 gr valget šoksi, 100 gr täispiimašoksi ja 70 gr tumedat šoksi. Koogi põhjaks tuleb purustatud küpsised (mina kasutasin Kalevi omi) segada sulatatud võiga. Peale poole küpsise purustamist oli mul käsi surnud, seega läksin riivimise teed. Võid panin omavoliliselt umbes sama palju juurde kuna seal ei tekkinud muidu mingit massi, mida vastavalt instruktaažile lahtikäiva vormi põhja suruda, vaid lihtsalt pudi. Toorjuust, koored, muna ja suhkrud tuli omavahel segada ja segu kolmeks jagada, igale osale siis juurde erinev sulatatud šokolaad. Kihild laduda koogivormi suunaga tumedamalt heledamale. Siis tunniks ajaks ahju 175 kraadi juurde, peale seda lasta ahjus jahtuda ning tõsta külma.
Maitse tuli hea, rikkalik on selle koogi kohta tõesti õige öelda. Aga ausalt öeldes saaks sama tulemuse kui kasutada vaid 300 gr toorjuustu ning teisi aineid ka vastavalt vähendada, võiks kasutada ka vaid ühte sorti šokolaadi. Tulemus ei oleks ehk nii kõrge ja triibuline, aga maitselt suht sama, mitte nii hirmus rammus ning kordades odavam.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar